Nieuws

Blog ‘Dagbesteding in coronatijd’.

Onze activiteitenbegeleider Kylie schrijft een blog over een dag op onze dagbestedingslocatie in Coronatijd.

 

“In deze tijden waarin het coronavirus een grote rol speelt, ziet een dag op de dagbesteding er anders uit. Om te beginnen zijn er minder cliënten. Vooraf wordt telefonisch gescreend of er klachten zijn en wat de urgentie is van dagbesteding. We hebben geluk met een ruime, moderne en prikkelarme locatie waardoor we de 1,5 meter kunnen waarborgen en het hygiëneprotocol eenvoudiger uitvoerbaar is. Er kunnen per dagdeel maximaal drie cliënten op onze dagbestedingslocatie in Doetinchem komen. Mochten er meer cliënten op de locatie zijn, dan wordt ervoor gezorgd dat zij in verschillende ruimtes verblijven. Cliënten die wonen in de intramurale zorglocatie krijgen dagbesteding op locatie.

Activiteitenbegeleiders beginnen de dag met het voorbereiden van activiteiten van die dag en lezen de rapportages, cliënten komen ondertussen binnenwandelen en gaan zitten op hun plek. We drinken koffie in de creatieve ruimte, omdat deze groter is en we hier 1,5 meter afstand kunnen houden. Dan beginnen we met activiteiten, we zijn vooral bezig met productiewerk en het maken van tekeningen.We maken bijvoorbeeld tekeningen en kaarten voor de bewoners van verzorgingstehuizen, om hen een hart onder de riem te steken nu ze geen bezoek mogen ontvangen. Af en toe werken we aan het groen rondom het gebouw. Pauzes houden we in de creatieve ruimte om de afstand te kunnen hanteren. Cliënten zijn ontzettend blij dat zij wel op de dagbesteding kunnen komen, zodat ze iets te doen hebben en niet alleen thuis zitten. Het is voor hen fijn om andere mensen te ontmoeten (op afstand) en te spreken. Zo kunnen we praten over de bijzondere tijd en helpen bij het begrijpelijk maken van de maatregelen. Ondanks deze crisis houden we zo contact met elkaar en een oogje in het zeil. Daarnaast is er altijd overleg met de persoonlijk begeleiders van cliënten over de daginvulling van cliënten in deze periode.

Er zijn een aantal cliënten die in de risicogroep vallen, deze cliënten komen in deze periode niet op de dagbestedingslocatie. Met hen wordt wel telefonisch contact gehouden om te kijken hoe het gaat en wat zij nu doen om hun dagen in te vullen.”